Kippen houden

Kippen houden

Het is niet zo moeilijk, geef ze een goed hok, tocht vrij en voldoende ruimte per kip.
De kippen moeten wel kunnen scharrelen buiten in de tuin of ren.
Badderen in een zandbad behoord tot de dagelijkse verzorging en daar hoef je zelf gelukkig niets aan te doen.

Voeding

Goed voer is essentieel voor de kip. De èèn voert graan de ander bix of legmeel. De eerste gedachte is dat het beter is om graan te geven omdat dit “natuurlijker”  zou zijn. Vergeet niet dat onze kippen niet zo natuurlijk worden gehouden als we denken. Het kan dus voor een ieder anders zijn maar persoonlijk geef ik de voorkeur aan bix of meel omdat hier alle voedingstoffen in zitten die een kip nodig heeft, ook in de winter als ze minder naar buiten gaan.
Ook bevat het grit wat nodig is voor een goede eierschaal.

Water

Zorg elke dag voor vers water. Dit kan door een drinktoren of drinknippel. Een emmer of teil is niet aan te bevelen omdat daar vaak vuil in komt.

Zorg dat de drinktoren boven de grond of bodem hangt om bevuiling door mest te voorkomen, vaak is dit een besmettingsbron.

Het Onderkomen

Afhankelijk van het type kip is een nachthok van 1 tot 1,5 m2 voldoende voor een stuk of 4-5 kippen.

De kippen moeten wel kunnen scharrelen buiten in de tuin of ren.
Badderen in een zandbad behoord tot de dagelijkse verzorging en daar hoef je zelf gelukkig niets aan te doen.

Zorg dat het onderkomen muis-vogel dicht is, hier voorkom je mee dat deze ziektes overbrengen. Denk hierbij aan paratyphus (Salmonella) en vogelgriep.

Last but not least, maak het onderkomen marter en vos dicht. Dit bespaart je veel verdriet.

Vitaminen en mineralen

Het kan nodig zijn om bijvoorbeeld in de winter mineralen en vitaminen bij te geven. Als het een lange periode slecht weer is geweest of in de winter wanneer de dagen kort zijn en de kippen niet buiten komen is het soms nuttig om vitaminen en mineralen bij te geven om eventuele te korten aan te vullen. Je voorkomt hiermee dat ze ziek worden en tekorten krijgen.

Speelgoed

Als je kippen een langere periode niet buiten komen geef ze dan speelgoed als afleiding. Denk aan een balletje aan een touwtje wat je ophangt of een balletje met een

Het nest

Als een kip een ei wil leggen zorg dan voor het legnest ruim voldoende van formaat is en waar ze zich even rustig kan terug trekken van de rest.
Als vul materiaal kun je het beste tabakstelen gebruiken, dit zijn de nerven van tabaksbladeren, bijkomend voordeel is dat dit bloedluis afstotend is.