Marek

Wat is Marek

Marek is een virus.
De overdracht gebeurt via hen op kuiken, via nauw contact het virus komt vooral voor bij jonge dieren.

Behandeling van Marek

Er is geen behandeling mogelijk!
Aanpak: kweek stoppen, kuikens jonger dan 4 weken niet samen houden met oudere dieren.

De verspreiding van Marek

Het virus wordt dan overgedragen via huidcellen en veerfollikelcellen die als stofdeeltjes worden verspreid, vooral huidcellen zijn in de leefomgeving van kippen in grote mate aanwezig omdat de huidcellen van kippen voortdurend vernieuwd worden, de oude worden dus ook voortdurend afgestoten en op deze manier is het virus in een razend tempo in grote aantallen vertegenwoordigd.
De kuikens kunnen niet worden besmet door het broedei maar lopen de ziekte vaak op doordat ze de huidschilfers van volwassen (besmette) dieren oppikken.

Of een dier ook daadwerkelijk ziek wordt hangt af van de leeftijd waarop de besmetting heeft plaatsgevonden: in feite treden er alleen ziekteproblemen op bij een besmetting in de eerste zes tot acht levensweken.

Wanneer kans op Marek

De ziekte manifesteert zich dus bij dieren voor de leg of die net aan de leg zijn. Daarna kunnen dieren nog wel besmet raken met het virus, maar de kans dat zich tumoren ontwikkelen wordt kleiner.

De aandoening behoort mede hierdoor tot de meest besmettelijke pluimveeziekten.

Ziektebeeld – Symptomen

De volgende symptomen kun je waarnemen:
-Allerlei verlammingsverschijnselen (afhankelijk van welke zenuwen zijn aangetast)
-Draainek-Voorzichtig lopen, stroef lopen-Omvallen
De ingewandsvorm word gekenmerkt door plotselinge hoge sterfte vaak zonder voorafgaande symptomen, vandaar dat deze vorm ook wel “acute Marek” wordt genoemd.

De acute vorm en de neurale vorm zijn in bijna alle gevallen dodelijk, het dier heeft slechts een kans op overleven als de virulentie van het virus redelijk mild is. Er bestaan namelijk nog geen medicijnen om het proces te bestrijden als een dier eenmaal is geïnfecteerd en het enige wat men kan doen is afwachten en hopen.

Preventie

Wat een pluimvee houder kan doen is eendagskuikens preventief enten tegen een of meerdere serotypes (er zijn er 3, variërend van mild tot zeer virulent) van het virus met levend vaccin, dit heeft alleen een compleet beschermend effect bij eendagskuikens, bij elke dag die hij wacht is het risico groter dat ze al besmet zijn.
In de praktijk is het echter vaak zo dat vleeskuikens niet worden geënt, men vind het niet nodig door de wijze van houden en verzorging, bij kuikens bestemd voor de legbatterij is dit wel het geval.
De bestrijding van de ziekte van Marek vergt aanzienlijke investeringen, met name door de kosten en zijn voor kleine hobbyisten vrij hoog.