Pseudovogelpest = ziekte van Newcastle of paramyxo (duiven)Symptomen bij de mens: griepachtige verschijnselen Symptomen bij de kip: algemeen ziek, ademhalingsproblemen, spijsverteringsproblemen, sterfte, invloed op leg (slechte schalen, legstop) en zenuwsymptomen zoals draaihals.

 

De overdracht gebeurt via de lucht op korte afstand, via dragers zoals wilde vogels en via de mens (kleding, schoenen). Er is geen behandeling mogelijk!
Er is wel een preventieve vaccinatiemogelijk!

Je wilt kippen in gaan schrijven voor een tentoonstelling? Dan ben je verplicht om ze te laten enten tegen Pseudo-vogelpest. Dit kan bij reeds bij kippen vanaf 3 maanden oud en de eerste inenting dient 3 maanden voor een tentoonstelling te gebeuren . Bij de dierenarts kan je vervolgens een entingbewijs laten invullen, dat bij elke tentoonstelling voorgelegd moet worden. Een entingbewijs blijft 5 maanden lang geldig, vandaar dat men meestal zal enten tussen juli en september, vlak voor de start van het tentoonstellingsseizoen. Sommige kleinveeverenigingen organiseren een gezamenlijke enting om de kostprijs te drukken. Enten kan op verschillende manieren:
-Injectie: dit is de eenvoudigste, maar tevens ook de duurste manier om kippen te enten.
-Via het drinkwater, gevolgd door een spray-enting: dit is de meest gebruikte methode.
-De oogdruppel methode

Het eerste vaccin met oogdruppels (La Sota) wordt best gegeven op een leeftijd van 4 weken. Enkele weken later kan afgeënt worden d.m.v. een onderhuidse injectie. Zo zijn ze zeker een jaar beschermd. De vaccinatie wordt best jaarlijks herhaald.

Vogelpest = kippengriep (maar kalkoen is gevoeliger dan kip)Symptomen bij de mens: zware griep, sterfte is mogelijk.(bij pseudovogelpest ook maar minder)

Symptomen bij de kip: snelle dood (soms ademhalingssymptomen). De overdracht gebeurt via de lucht over zelfs lange afstand, via dragers zoals wilde vogels en via de mens (kleding, schoenen).
Er is geen behandeling mogelijk!
Er is ook geen preventieve vaccinatie mogelijk!

pseudovogelpest


By admin